VHS Sommarträff 2013

Peter berättar om gårdenNystarten av VHS sommarträff blev en härlig, varm och kulturell samvaro. Den 18 juli kl 10.00 träffades 17 vuxna och två barn hos AnnChristine och Lasse på Grymmakärret utanför Töreboda i Västergötland. Solen sken och vagnar, slädar och diverse hästdragna redskap var fanns att beskåda, en del renoverade och en del i olika stadier av renovering. Efter kaffe och rundvandring med mycket diskussion gick färden till Älgarås, ca 4 km från Grymmakärret. Där hyr AnnChristine och Lasse en ladugård som nu har blivit ett inofficiellt vagnsmuseum med deras gemensamma samling. Totalt fanns det ca 60 st olika objekt att titta på och höra dess historia. De flesta objekten är i körbart skick och körs av främst Lasse med nordsvenska brukshästar i olika sammanhang. Det är turistkörning, bröllop, teater, filminspelning och rena arbetsmoment som snöplogning, vägskrapning och skogskörning. Filosofin med renoveringen är att kunna använda alla objekten. I dagarna ska en wurst användas för att köra turister utefter Göta kanal vid Hajstorps slussområde.

Efter historierna och sevärdheterna i Töreboda kommun förflyttades hela sällskapet ca 4 mil till Karlsborgs kommun där Några objekt och deltagareVHS ordförande Peter Ambjörnsson och Elisabeth tog emot på Klevens gård. En god lunch intogs i magasinet med mycket diskussion och fin stämning. Mätta och belåtna fick sällskapet sedan en information om Klevens gård av Peter, som sedan lotsade in alla i den alldeles nyröjda och iordningställda ladugården. Där fanns vagnar och slädar av olika nationaliteter, ursprung och typer. Peter uttryckte sin glädje över att denna sommarträff blev av, så han fick ett incitament att röja i ladugården. Tippen i Karlsborg lär vara ganska full.

Efter denna guidning och insupande av vagnskunskap väntade kaffe med Elisabeths klassiska goda sockerkaka. Till denna fikapaus fick vi höra Peter berätta och visa bilder från sin resa tillsammans med finska VHS till S:t Petersburg. Det var mycket intressant och många bilder från unika guldförgyllda ekipage.

Peter visar stolt upp sitt nya vagnssmuseum
Dagen avslutades kl 1530 med vad vi tror nöjda och lagom trötta sommar VHS:are och förhoppningsvis blivande sådana.
Det lär bli fler sommarträffar, kom gärna med förslag på plats och värdar.

Vid pennan
Lasse Hellsten