Sommarträff Älgarås och Klevens gård

SOMMARTRÄFF 2016, REKORDDELTAGANDE

Sommarträffen den 17 juli blev en som vanligt solig sammankomst med mycket folk. Närmare 40 personer i alla åldrar dök upp i Älgarås som ligger i Töreboda kommun i Västergötland. Ett rekord för sommarträffar. Vi startade i Båleruds hembygdsgård, som vi fått låna dagen till ära för en inledande fika. När kaffet och morotskakan gett oss lite energi gick vi ca 200 m till Älgarås vagnmuseum för invigning och beskådande av alla vagnar, slädar och redskap. Där möttes vi av Peter Ambjörnsson, vår ordförande, som klippte bandet som dagen till ära var i VHS färger. Lasse Hellsten hälsade välkommen och presenterade museet och hur det kommit till och lite praktiska förhållningsorder.

Museet är inrymt i en gammal ladugård (hall B) och ett ungdjursstall (hall A) och omfattar ca 400 m2 yta tillsammans och inrymmer ca 170 st. föremål. Lasse o AnnChristine har byggt upp museet under ett par år och har en del visningar för främst den äldre generationen från äldreboenden m.fl. men även från kringåkande föreningar som bil -och motorcykelklubbar. Museet är inte öppet för allmänheten utan besöken måste förbokas.

I B-hallen finns främst vagnar, slädar och redskap från det lägre samhällsskiktet, som har en otroligt fin kulturhistoria att berätta. I A-hallen finns mer finkultur med Viktoria, Kalesch och Dogcart. Här finns även en del speciella slädar som häststötting, forsläde, kappslädar och trollhoppor. Möjlighet att sitta ner och ta en kopp kaffe och titta i broschyrer och tidningar ges till den besökande.

När alla strosat runt och diskuterat och kommenterat var det dags för avfärd till Klevens Gård utanför Karlsborg där Peter Ambjörnsson och Elisabeth Svane tog emot med lunch och visning av sina vagnar. Peter hade ställt upp tre typer av kärror/giggar på gårdsplanen för att visa olika typer och tillverkare. En kärra från Oscar Bengtsson åkdonsfabrik i Skillingaryd, en Dogcart från Zimmerman Potsdam Berlin och en patentgigg nr 3 från Engelska giggfabriken i Åstorp.

Det blev en härlig sommarträff med många bra diskussioner och social samvaro som givetvis gör att vi ser fram mot en ny nästa år, men då på det ursprungliga datumet den 18 juli. Annars ses vi kanske på renoveringskursen den 23-25 september i Forsvik eller ?

Vid pennan Lasse Hellsten