RENOVERINGSKURS

Den 25-27 september 2015 var en helg att minnas. Renoveringskurs i Forsvik med hela 13 deltagare plus tre handledare, vilket gäng.

Temat denna gång var ”tapetseri och lädervård”. Det tog tydligen skruv då många hade lagt ner mycket arbete med att ta med saker som passade in på temat. Helena Engström hade fått en del förhandstips från deltagarna vad de ville att hon skulle ta med och hon kom med en fullastad bil. Allt från fyllnadsmaterial och tyger till nålar och knappmaskin. Helena hade fullt upp hela helgen med att springa runt och stötta och ge tips om hur dynor, ryggstöd och knappar skulle skapas på rätt sätt. En hel del fakta fick vi också lära oss, som t.ex. att det heter resår och inte fjäder som sitter i ryggstödet på en kalesch eller någon annan vagn.

Som sagt var vi 13 deltagare varav en del redan kände varandra, men många var nya i gänget. Det är förvånansvärt vad människor lär känna varandra fort och börjar diskutera. Efter lunchen och en kort introduktion av var och en samlades vi för att arbeta. Det tog inte lång tid förrän alla var igång både med sina objekt och att prata. Som vanligt var fikapauserna en belastning då ingen ville lämna det de höll på med. Maten var som vanligt fantastisk, Ingrid på vandrarhemmet gör ett kanonjobb med att serva oss smutsiga och babblande lunchgäster. En eloge till henne.

På lördagskvällen var det som vanligt en liten kulturaktivitet som denna gång tilldrog sig i Mölltorp i närheten av Forsvik. Där besökte vi ett nostalgimuseum som satte igång många minnen från 60 och70-talet. Lite vin till middagen gjorde att stämningen var på topp. På söndag fm fick vi besök av Christina Allansdotter som berättade om hur vi ska hantera läder och skinn. Det var sagt en timme, men det tog längre tid då många frågade och ville veta mera. Vi han knappt till lunchen som bestod av fläsk och löksås. Ihop plockning och städningen gick galant och vi skildes åt med många erfarenheter rikare och hade en hel del färdiga och halvfärdiga produkter med oss hem.

Solen gav värme utomhus hela helgen, men det fanns värme även inomhus i form av fokuserade och trevliga människor som strålade. Vi upptäckte att 13 deltagare när temat är tapetseri är i mesta laget då behovet översteg en aning vad Helena klarade av att förmedla. Tolv deltagare kanske är det optimala för denna typ av kurs.

Nästa kurs blir den i mitten a april 2016 och då blir temat isärplockning, blästring o grundmålning. Men alla är välkomna oavsett i vilket stadie ni är i renoveringsprocessen. Platsen är densamma och boende och mat likaså. Mer information kommer på hemsida och i Ekipage.

PS. Anders Holmberg hann få klar sin finna Landå till bröllopskörningen i början av oktober. Vagnen blev otroligt snygg, bra jobbat Anders. Vi förväntar oss ett reportage om renoveringen och bröllopskörningen. DS

Vid pennan

Lasse Hellsten